Diety, w których radykalnie obniża się ilość węglowodanów, są jednymi z chętniej stosowanych diet wśród zawodników, ale także amatorów sportów siłowych. Wielu ludzi rekomenduje ten system żywieniowy, jakby węglowodany były sprawcami otyłości, a także utrudniały redukowanie tkanki tłuszczowej. Przykładowy jadłospis podczas stosowania diety [...]
Zamienniki cukru stołowego budzą wiele emocji, a jest to spowodowane głównie sianiem dezinformacji w internecie. Bardzo niewiele stron może się pochwalić merytorycznym podejściem do zagadnienia. O wiele częściej górę biorą emocje, subiektywne sądy, opinie, czy wręcz zmanipulowane dane pochodzące z różnych jakości badań. Choroba Alzheimera Jeśli [...]
[...] uczucia sytości, a więc łatwo jest przesadzić z podażą tego cukru, przy jej dostarczaniu brakuje kluczowego mechanizmu regulacyjnego (wskutek jej spożycia rośnie za to poziom greliny, nasilającej uczucie głodu), 99% fruktozy jest metabolizowane przez wątrobę (całkiem inaczej, niż w przypadku glukozy) => fruktoza może powodować [...]
[...] Podobnie jak wolne kwasy tłuszczowe służą głównie one do zapewnienia energii naszemu organizmowi, potrafią być jednak także magazynowane jako tkanka tłuszczowa. Błonnik a poziom trójglicerydów Gdy naukowcy zestawili umiarkowany poziom spożycia węglowodanów, ale jedna grupa spożywała dużą ilość błonnika, a druga małą, okazało się, że u osób [...]
Bardzo wielu producentów żywności, guru dietetyki, współczesnych doradców i autorów książek znalazło żyłę złota. A to głoszą, iż „najlepsza dla serca jest oliwa z oliwek”. Za chwilę przekonują, iż o wszystkim decyduje wykluczenie z diety cukru, glutenu, ziemniaków, alkoholu, owoców, słodzików czy masła. Jeszcze inne osoby twierdzą, iż tajemnica [...]
[...] metabolicznego, niskiego cholesterolu HDL i podwyższonego stężenia glukozy w osoczu na czczo. Jednakże spożycie żywności przetworzonej nie było związane z podwyższonym poziomem trójglicerydów, obwodem talii czy ciśnieniem krwi. Inni naukowcy zbadali, czy spożycie ultraprzetworzonej żywności w wieku 3-4 lat było związane ze zmianami stężenia [...]
Ludzie zachowują się, jakbyśmy nie byli w XXI tylko gdzieś w XIII wieku. Najlepsze diety, najlepsze treningi oraz najskuteczniejsze sposoby na schudnięcie już dawno zostały wymyślone. Ba, nawet dokładnie sprawdzone w badaniach naukowych. Tymczasem ludzie zachowują się tak, jakby chcieli od nowa wymyślać koło lub kolejny raz szukać „św Graala [...]
[...] w BMI i ilości tkanki tłuszczowej, dieta wegetariańska była skuteczniejsza pod względem redukcji transportera LDL, dieta śródziemnomorska w większym stopniu zredukowała poziom trójglicerydów. Uwaga: jak każdy rodzaj diety, również ta śródziemnomorska może być nieskuteczna. Przykładowo, wystarczy że zastosuje się zbyt duże restrykcje [...]
[...] podaniem posiłku bogatego w węglowodany (grupa „wysokich węglowodanów oraz niskich tłuszczy” otrzymała 21 g tłuszczu oraz 158 g węglowodanów) utlenianie WKT było wysokie, poziom WKT w osoczu wynosił 0.68 ± 0,02 mmol / L po 120 minutach stężenie WKT spadło do ~0,2 mmol / L (supresja trwała 4 godziny!). Nieprawdą jest, iż pompa zużywa glukozę. [...]
Sterydy anaboliczno-androgenne (SAA) są w obrocie od ponad siedemdziesięciu lat. Pierwsze środki zsyntetyzowano w 1935 r., jednak dopiero po kilkunastu latach zaczęły być szerzej badane i wykorzystywane, także w medycynie. W sporcie prawdopodobnie były używane już pod koniec lat 40. XX wieku lub w latach 50. XX wieku. Nie mamy pewności, istnieją [...]
[...] Popularność ekstraktu z zielonej herbaty wzięła się stąd, że osoby wypijające dużo naparów wytworzonych z zielonych liści herbaty, najczęściej charakteryzują się niższym poziomem tkanki tłuszczowej. Zwykle ekstrakt z zielonej herbaty utożsamiany jest z najbardziej popularnym jej bioaktywnym składnikiem - polifenolem o skrócie EGCG (od [...]
[...] tłuszczów nasyconych, stężenie homocysteiny, testosteronu, ilość zjadanego mięsa (ryzyko różnorakich nowotworów). Ba, u badanych osób może się przecież zmieniać poziom stresu (ma wpływ na ryzyko sercowo-naczyniowe i prawdopodobnie kancerogenezę) - przykładowo ktoś zmienia pracę lub kończy właśnie karierę zawodową (i jest narażony na [...]
Właściwie mógłbym na ten temat napisać małą książkę, a nie krótki artykuł. W mniejszym stopniu przytaczam ewidentne oszustwa, z jakimi masz do czynienia, kupując żywność. To nie zawiera E, więc jest dobre! Przykro mi, ale producenci wcale nie muszą używać kodu E! Wiele osób uważa, iż chemiczne dodatki do żywności są niezmiernie szkodliwe dla [...]
Tak, redukcja tkanki tłuszczowej bez wykonywania aerobów jest możliwa. Dlaczego? Gdyż zmiany w sylwetce zależą w największej mierze od przyjętego deficytu kalorycznego, czyli stosowanej diety. Interwały nie są wcale „tajną bronią” w walce z tłuszczem, gdyż bez zmiany stylu życia oraz wdrożenia diety będą nieskuteczne. Najlepsze formy interwałów [...]
[...] moreli ważących 2.1 g i od 45 do 90 g korzenia manioku). Stężenie cyjanku oznaczono w krwi pełnej stosując metodę GC-MS z K13C15N (standard międzynarodowy). Wyniki? Średnie poziomy cyjanku w różnych punktach czasowych były najwyższe po spożyciu: korzenia manioku (15,4 mM po 37,5 min) gorzkich pestek moreli (14,3 pM po 20 min) siemienia lnianego [...]
Odżywki dla sportowców i osób aktywnych fizycznie, zawierające w członie nazwy wyraz „carbo”, są zwykle kompleksami odpowiednio zestawionych węglowodanów, nazywanych wymiennie cukrami. „Rodzynek” w naszym zestawieniu produktów typu „Carbo”. Unikalność tego suplementu polega m.in. formie, w jakiej producent prezentuje go swoim potencjalnym [...]
[...] ale np. dieta Zone dostarcza tylko 36% węglowodanów, 29% tłuszczów i 34% protein – ciężko uznać ją za wysokotłuszczową! Podaż od 15 do 30% tłuszczów uznaje się za poziom normalny, standardowy, zalecany dla każdego. Pewne kontrowersje budzą typowe diety, gdzie dostarcza się ponad 50% energii w postaci tłuszczów. Diety Paleo ciężko uznać [...]
[...] nie tylko sprawność układu nerwowego, który często decyduje o powodzeniu treningu/występu w zawodach. Należy również podkreślić, że tauryna może mieć wpływ na regulowanie poziomu cukru we krwi oraz potencjalnie usprawniać transport kreatyny do mięśni. Pamiętajmy, że okres treningu, czyli wtedy, gdy najkorzystniej stosować odżywki „typu Carbo”, [...]
[...] a jeść wtedy posiłki bogate w tłuszcze. Osoby mające problem z glikemią przy podaży węglowodanów w godzinach popołudniowych wykazują zaburzenia glikemii w ciągu całego dnia, poziom glukozy we krwi jest wyższy nawet o 7.9%, w porównaniu do osób zdrowych (u zdrowych dieta nie miała wpływ na ten parametr, niezależnie czy węglowodany podawano rano a [...]